A fájdalomról sorstársaknak.

2010.08.09. 01:10 erman

Ez a bejegyzés is el fog térni a meg szokott sémától. De igazából nem bánom, mert a stílus váltása nem miden esetben eredményezi a minőség romlását. Szörnyen nehéz feladat lesz számomra megőrizni ennél a témánál az objektivitásomat, egy kér résznél biztosan kudarcot is vallok, de azért igyekezni fogok. Amiről szó lesz, az-az egyik legelemibb érzelmet mutatja be, illetve annak hatásait mind a jellemre, mind a viselkedésre vetítve. A címből is látszik, hogy a fájdalomról van szó. Ez az-az érzés amit mindanyiunkat megkörnyékezett már, életünk során jó párszor. A kialakulása számtalan forrásból származhat. Lehet egyszerűen szerelmi csalódás, fizikai fájdalom, betegségek, vagy valaki olyan elvesztése kit szeretünk, de bármilyen negatív fordulat elég az érzés megszületéséhez. Természetes dolog, hogy intenzitásukban különbségek fedezhetők fel. Kiváltó októl, lelki állapottól, és személyiségtől függően. Kívülállóként sosem tudhatjuk, mi játszódik le a másik ember fejében. Még akkor, sem ha adott esetben hasonló dolgokon ment keresztül, mint miket mi tapasztaltunk. Ezért egy jó tanács mindenkinek, beleértve magamat is. Figyeljünk oda másokra, mert nem tudhatjuk, hogy a legkisebb gesztusunk hogyan hat az ő szemében. Tulajdonképpen, akinek lelkükben fájdalommal élnek, sok miden tejesen másképp hat. A legapróbb gesztust is sértőnek találhatják, amivel feléjük közelítünk. Nem az első alkalom, hogy valós személyek ihlettek meg a bejegyzés írásra, de most szeretném kiemelni ezt a tényt. Saját és mások tapasztalataiból ítélve a fájdalom egy olyan védelmi mechanizmus, amit szinte képtelenség irányítani. Ha úgy tetszik egy kard, ami bárkire visszacsaphat, de akár a saját szívünkbe is belefúródhat. Sok esetben ez egyszerre történik. A fájdalom olyan, mint egy vírus, terjed, és csak fájdalom származhat belőle. Meghatározni és leírni mégis nehéz. Objektív módon nem tudok erről verset írni, pedig az lenne az ideális arra, hogy érzékeltethessem azt, amit nagyon sokan éreznek. Ez az érzés majdnem mind mást képes háttérbe szorítani. Nem látunk tőle az orrunkig sem, nem látjuk a színeket, nem érezzük az illatokat, sőt még mások érintését sem. Álltam már mindkét oldalon. A semmit nem értők, és az érzést maximálisan megtapasztaltak oldalán is. Az a legmókásabb mégis mikor mind kettő oldalon egyszerre foglalunk helyet. Tudom, sokan úgy érzik megtapasztalták ezt. De én nem azokról a dolgokról beszélek, amiket a mai fiatalok egy adott csoportja érez. Hanem valódi mély érzelmekről.

A fájdalomra csak néhány orvosság létezik, és ezek közé tartozik a szeretet, és szerelem, ami a látszat ellenére nem ment meg senkit, csak néha segít kibontani azt az erőt, ami bennünk, van.

A két egykorú fiatal hölgy remélem, tudja, hogy ezt a bejegyzést ők és a közös történetünk ihlették.

Ez az a sor ahol szubjektívvé vált a dolog, de szerencsére ezzel be is fejezem ezt a bejegyzést.

Hamarosan újra írok! Addig is, kedves olvasó:

Gondolkodj józanul!

2 komment

Címkék: depresszió viselkedés fájdalom elemzés érzelmek

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanul.blog.hu/api/trackback/id/tr352208610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keszerika 2010.09.18. 21:47:57

A fájdalom egy olyan érzés, amit valóban mindenki megélt már.
Sokat segíthet, ha olyanokkal beszélünk, akik hasonló helyzetbe voltak, igaz nem egyformák a kiváltó okok, de az eredmény ugyanaz:FÁJDALOM.
Szerintem az nem rossz dolog, ha valakit fájdalom ér.
A legnagyobb gondot inkább a fájdalom feldolgozása jelenthet.
Én igyekszem feltöltő erőként használni, erőt kell, hogy merítsek, hogy tovább lépjek.
Nem véletlen, hogy ez megtörtént, ez volt megírva, akkor gyerünk tovább, és várjuk a következő megmérettetést!
Tudom miről beszélek, nem kevés csatám volt már ezen a téren....

erman · http://jozanul.blog.hu 2010.09.21. 02:26:17

@keszerika: Hát igen...
A fájdalom valójában egy védekezésre szánt dolog. Legyen az fizikai, vagy lelki fájdalom.Erősebb tud lenni bármilyen más érzésnél.A legnegatívabb,és egyben pozitívabb tulajdonsága is az,hogy rögzül. Egy régi boldog emlék intenzitása sosem lesz akkora,mint gy régi fájdalomé. Utóbbi ereje ugyan akkora mint mikor először éreztük, bármikor is idézzük fel azt.ez segít észben tartani mit ne tegyünk újra.:)Ettől függetlenül nem hiszem,hogy a fájdalom bármikor jó lehet valakinek. Kivéve,ha esetleg azt szereti.;) A szerencsések mások példáján okulva tanulnak.;)Bár az vitathatatlan,hogy minél több fájdalmat él át valaki,és dolgoz fel sikeresen, jelleme annál szilárdabbá válhat. Azonban,ha képtelen ezen érzés egészséges megemésztésére, akkor jelleme negatívan is torzulhat.(Ez a gyakoribb sajna)
süti beállítások módosítása