Ha létezik mennyország...

2011.01.14. 01:22 erman


Ez esetben nem ártana hinnünk benne. No, nem kell megijedni, nem szándékozok senkit egy adott vallás követésére rávenni. De végül is úgy döntöttem eme hosszú kihagyás után, egy sokak számára érdekes és rejtélyes témáról illik írnom. Az elmúlt időszakban rengeteg problémát sikerült feltárni, a mostani cikkemben inkább már a megoldás egyik első, és egyben legfontosabb lépést kívánom ismertetni. A téma címe lehetett volna a hit is, de így stílszerűbbre sikeredett. Hinni bármiben lehet, és én pont erre buzdítok most mindenkit. Nem kell egy adott vallást követni, sem már meglévő trendeket. Az egyéniség nyugodtan kiütközhet ezen a fronton is. Ha saját vallást nem tudunk még magunknak építeni, attól egy erős hitet még fejleszthetünk magunkban. Nem szándékozom egyik meglévő vallást követőt sem megsérteni, csupán arra próbálok rávilágítani, hogy a hit bevitele az életbe sokkal könnyebbé teheti a mindennapi harcokat, és átsegíthet minket a hullámvölgyeken. A hitünket, bármire is irányítjuk semmiképp se egy másik ember legyen. Érdemes valami megbízható dolgot keresni, tárgy, vagy képzeletbeli dolog is lehet (akár egy angyal, vagy szellem is). Legtöbb ma ismeretes vallás is ezekre épül. Ha tanulmányozzuk, őket attól nem leszünk szegényebbek. Fontos azonban, hogy a saját hitünk ne sértsen másokat, ill. megfeleljen a normalitás kérdése témában összefoglalt alapvető erkölcsi értékrendnek. Azért nem javaslom a már meglévő vallásokat, mert mindegyik tartalmaz olyan elemeket, ami nem a saját erkölcsi rendünk, hanem egy bizonyos szervezet felépítésére szolgál. Ezek felesleges elemek. A vallás, és a hit lényege mindösszesen annyi, hogy próbáljuk életünkben kapaszkodót találni, és legyenek egységes szabályok arra, ahogyan élünk. Nem az a fontos miben hiszünk, hanem az, ahogyan éljük az életünket. A vallás csupán mesékbe, és kidolgozott történetekben mutatja be nekünk a kidolgozói által jónak tartott értékrendet. Ha sajátot építünk, abba nyugodtan belevihetjük saját álmainkat, és értékrendünket. Persze ahogy említettem mindent itt sem illik. Szokták mondani: ami jó azt nem szégyen átvenni. Ha valamelyik vallásban találunk számunkra is szimpatikus elemeket nyugodtan építsük be azokat saját életünkbe.

 

Ha kitaláltuk miben hiszünk onnantól csak az a fontos, hogy ahhoz tartsuk magunkat. Jegyezzük meg: nincs ember a földön, akinek jog lenne megkérdőjelezni a saját hitünket. Az erős hit lehet minden más cselekedetünk alapja. Ezért fontos, hogy makulátlan erkölcsi értékrendre épüljön az egész. Már korábban is kitérhettem volna rá, hogy természetesen nem a bűntelenségről van itt szó. Más egy alap értékrend összeállítása, és más az, ahogyan azt sikerül betartani. Azért törekedni lehet a betartására. J

 

Bárhogy is teszünk, a hit ne vakítson el azért minket:

 

Gondolkodjatok józanul!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanul.blog.hu/api/trackback/id/tr912582525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása