Három a magyar igazság.

2010.06.01. 01:03 erman

Nem csak a magyar. A hármas számnak nem csak a népmesékben,és régi közmondásokban van jelentősége. Elgondolásaim szerint pontosan ennyiféle állapotot tudunk magunkra ölteni. Első hallásra biztosan kevésnek tűnik. Hogy a félreértéseket elkerüljük igyekszek megfelelően körüljárni a témát. Persze minden részletre nem szeretnék kitérni, hisz arra jobb ha magunk jövünk rá.

Miért utalok tehát a hármas számra?

Aki az előző bejegyzést nem olvasta az most csöppet hátrányban van. De talán ők is követni tudnak majd, ha azt mondom három állapot jellemez egy embert a társadalmi beilleszkedése során. Ha úgy jobban tetszik 3 -féle álarcot tud ölteni. Kezdjük kicsiny elemzésünket a legalapvetőbbel.

Ez az a maszk amely átlátszó anyagból készült, és rásimul eredeti jellemünkre. Megmutatja azt, amik vagyunk. Ennek ellenére itt sem beszélhetek a maszk hiányáról, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy ez csupán a tudatos énünk által kényszerített, irányított életformát eredményez. Ha ösztöneinket követve élnénk, akkor beszélhetnénk fedetlen arcokról a világban. Tehát az maga, hogy elfogadjuk a társadalom szabályait, és törvényeit már maszk mögé kényszeríteni természetünket, és valódi mivoltunkat. Természetesen enélkül nem lennénk többek, mint egyszerű állatok. Így erre vitathatatlanul szükség van a jelenkorban. Az igazi problémát a két másik típusú maszk jelenti. Ezen a ponton elérkeztünk oda ahol fel kell vetnünk a jó és a rossz közti határvonal meglétét. Ez egy nagyon relatív dolog, és igen nehéz erkölcsi, és elvi kérdéseket vet fel. A következő bejegyzésben ígérem kifejtem ezzel kapcsolatos álláspontomat is. Most azonban nem ez a fő vezérfonal. Sokkal inkább az, hogy ki milyen álarcot választ. A második álarcot jó esetben az elsőre húzzuk rá, így végképp elszigeteljük valódi mivoltunkat. Az általam definiált második típusba az tartozik mikor belső érzékenységünket próbáljuk leplezni egy külső vázzal. Az ilyen emberek vannak többségben. Ők azok akik minden örültségben benne vannak, ha épp nem egy verekedés közepén,akkor azon gondolkodnak mivel hívják fel magukra a figyelmet, mi az amivel elkerülhetik a kiközösítést, és a pozíció vesztést. Haladó korunkban sok lehetőségük van erre, hiszen a társadalom erkölcsi, és rétékmércéje jelentősen eltorzult már(ennek okait már most is emlegetjük, de később az összkép is megjelenik majd), így könnyen kerülhetnek az igényelt pozícióba, bármi megbotránkoztató, de technikailag egyszerű tettel. Hisz a mondás is úgy tartja: a legjobb védekezés, a támadás. Ezen álarc felhúzásának más oka is lehet. Nevezetesen ami a többség esetében fenn áll: a szilárd erkölcsi alapozás, emberi érzelmek megfelelő kifejezésének ismerete, és a tolerancia, ill a tudás, és/vagy intelligencia hiánya. Ezen tényezők, vagy inkább hiányuk bármelyike eredményezheti a fent említett választást.

Harmadik típusú álarcunkhoz érkezve, fontosnak tartom megemlíteni, hogy előbb említett okok ennek a választását is eredményezhetik, de ez nem jellemző. Ezt a típust azok az emberek választják akik érzelmileg súlyos terrort szenvedtek, vagy szenvednek el folyamatosan. Azokról van itt szó akik a közösségi viselkedésben, az ártatlan bárány figuráját játsszák el. Ők azok akik mesterei mások manipulálásának, saját érzelmeik csorbultak, felfogásuk beteg, és világképük is súlyosan torzult. Igyekeznek mindenki számára egy olyan képet festeni magukról ami tetszetős, de csupán addig amíg érdekük ezt kívánja, ill amíg vágyuk ezt diktálja. Ritka ugyan az álszentség ezen durva formája, de ha megvizsgálod ismerőseid, egyet biztosan találsz közöttük aki ilyen. Már ha elég szemfüles vagy, és kiszúrod.:)

Összefoglalásképpen: Valaki vagy egyszerűen magát adja, és a tudatos és megfelelően kontrollálja viselkedését.(Az már máskérdés, hogy alapjelleme miylen) Vagy eljátssza az érinthetetlen, gonosz, és durva figurát. Vagy a bárány bőrbe bújt farkas esetét prezentálja.ezek felismerése nehéz, de nem lehetetlen.

Amint időm engedi, továb vezetlek ezen a rögös úton, és együtt elérünk a fénybe, ahol minden tisztábabn fog majd látszani.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanul.blog.hu/api/trackback/id/tr232046721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása