Terv vs. Stratégia

2010.10.11. 01:15 erman

 

A most következő bejegyzésben, arról kívánok szólni, milyen módszerek szerint élhetjük életünket. Három egyszerű kategóriát érdemes megemlíteni. Az első és egyben legfelelőtlenebb módszer a teljes szabadon futás elvét követi. A lényege,hogy semmilyen formában nem törődünk életünk jövőbeni alakulásával. Egyszerűen tesszük amit teszünk,és nem próbálkozunk sem szinten tartani, sem jobbá tenni életünket. Nem javaslom ezt a módszert, csak azoknak akiknek olyan anyagi hátterük van akiknek nem kell foglalkozni semmilyen előrelátásra hagyatkozó tevékenységekkel.

A második kategória a tervezőkre vonatkozik. Életük, és jövőjük minden egyes mozzanatát gondosan megtervezik előre. Már kis korukban tudják mivel akarnak foglalkozni,és pontosan tudják, hogy mit kell megtenniük céljaik eléréséhez. Ez a módszer sok esetben hatásos lehet. Hisz a gondos tervezés legtöbb esetben meghozza gyümölcsét. A módszernek számos előnye van, akiket érdemes kihasználni. Ennek ellenére van egy hatalmas gyenge pontja is. Nevezetesen,ha valami nem a tervek szerint alakul. Vannak az életben olyan dolgok amiket nem tudunk befolyásolni. Ilyen pl. mindenki más viselkedése, vagy az ő tetteik hatását mi életünkre. Ezért ha ezt a módszert válasszuk mindig kell legyen a tarsolyunkban egy „b” tervnek is. Viszont ezt az elvet követve minden egyes eshetőségre egy külön tervet kéne kidolgoznunk. Ami meglehetősen idő és energia igényes. Nem beszélve arról,hogy a sok terv közül csak egy az amit majd fel kel használnunk.

Emiatt javaslom inkább a harmadik módszert, amit stratégia képvisel. A terv és a stratégia közt van egy lényeges különbség. Míg a tervek merevek,és csak kis mértékben módosíthatóak, a stratégiának nincs szilárd váza. Csupán a végcél van kitűzve, amit a stratégiánk alapszabályait követve el kívánunk érni. A stratégia egy dinamikusan variálható cselekvés sorozat, amiket azért érdemes egy szabályrendszerre fektetni a könnyebb átláthatóság,és a biztonságosabb végrehajtás végett.

A normalitás kérdése cikk segítségünkre lehet ebben.

Hogy melyik módszert választjuk az csak is saját egyedi döntéseink, én csupán javasolni szándékozom a harmadikat saját tapasztalatok alapján.

Most befejezem, de remélhetőleg hamarosan újra írok. A megfelelő döntéshez csak egy utolsó tanácsot szeretnék még adni:

Gondolkodj józanul!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanul.blog.hu/api/trackback/id/tr342361944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keszerika 2010.11.23. 22:10:11

Hogyan is élhetjük az életünket?!
Hát igen, fogós kérdés.
Kevés olyan ember van a földön, aki ezen ne rágódott volna, köztük vagyok én is.
Az általad vázolt három lehetőség váltakozva fordult meg a fejembe.
Időnként (mikor elegem van mindenből), az jut eszembe, hogy mit aggódom én azon, hogy hogyan tovább? Minek töröm magam? Miért idegeskedem a jövőn?
Lehet jobb lenne, ha élvezném az adott pillanatokat, hisz oly rövid az élet. Sose tudhatjuk meddig tart.
És ha ez így van, akkor élvezni kéne ezeket a napokat, és nem azon "dolgozni", hogy holnap egy újabb nap vár rám, és hogy biztos jövőt alapozzunk.
Egy másik pillanatban, meg azt tartom helyes döntésnek, ha gondolok a családom és saját jövőmre, egy biztos jövőre, és mindent megteszek azért,hogy ne érjen felkészületlenül semmilyen esemény.
A 3. megoldás.
Ige, jól jön egy "B" terv, de ha igazán biztosra akarsz menni, készülj fel igazán, és az ABC minden betűje mellé dolgoz ki egy-egy biztos stratégiát!!! hogy
süti beállítások módosítása